2017. május 3., szerda

Padlizsán másképp




 - Padlizsánpörkölt

Szép az idő, ünnep van, majális, együtt a család. Jani mindjárt rá is zendít a régi dalra, „szép az idő, száz evező…”( https://www.youtube.com/watch?v=Tpxh0hjhE9w ) De itt nincs se Duna, se más víz, inkább menjünk ki a kertbe, süssünk, főzzünk!
Meg is vannak az igények.
Egyik malacpörköltet akar készíteni, a másik flekkent sütni, a harmadik saslikot kíván.
De mit tegyünk mi, akik nem akarunk húst enni?
Déneske kitalálta, készítsünk mi is pörköltet, de ne húsból, hanem padlizsánból. Osztatlan lelkesedés fogadta az ötletét. No, de hogy is csináljuk? – tevődött fel mindjárt a kérdés.
Íme, a válasz:
Vegyünk 3-4 közepes, ép padlizsánt, mossuk meg, szárát vágjuk le egy olyan két centis résszel együtt. Ezután vágjuk fel – ha lehet fakéssel vagy műanyaggal – 4-5 centis kockákra héjastól, enyhén sózzuk meg és tegyük félre. Egy fej vereshagymát apróra vágva kevés olajon, vagy vajon megfonnyasztunk, megszórjuk piros paprikával és hozzáadjuk a karikára vágott húsos paprikát, 2 darabot. Összekeverjük, beletesszük az előkészített padlizsánt. Ezt is összekeverjük. Jöhet a feldarabolt, hámozott paradicsom – ebből is 2-3 darab. Megborsozzuk, beletördelünk 1-2 babérlevelet, és saját levében körülbelül negyedórát főzzük. A főzés végén egy kanál tejfölt kavarunk hozzá és a tűzről levesszük. Galuskával (ez az igazi)vagy sós főtt krumplival tálaljuk. Hígpuliszkával is felséges! Van, aki negyedekre vágott főtt tojást ad hozzá (illik is hiszen most volt Húsvét!)
Bográcsban is elkészíthető, ami egy külön kaland!

 - Parmigiana eredeti recept alapján 

Szükséges anyagok: padlizsán (melanzana), reszelt parmezán sajt (Parmigiano Reggiano), tojás, paradicsompaszta, sonka (prosciutto, Mozzarella, bazsalikom, esetleg reszelt kecskesajt (Pecorino) – ha valaki igényli.  A padlizsánokat fél centi vastag szeletekre vágjuk,
panírozva bő olajban kisütjük. Tűzálló tálba rétegezünk padlizsán szeleteket
apróra vágott, vagy darált sonkát, Mozzarella sajtot, reszelt parmezánt (és Pecorinot), leöntjük paradicsompasztával, kicsire tépdesett bazsalikom levéllel. Tetejére padlizsán kerüljön, amit bőven meghintünk a reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd hagyjuk phenni 2 órát. ekkor tálaljuk!
A dicséretet szíves szóval köszönjük meg…








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése